1 Mayıs 2013

Fenerbahçe 2013-14 Şampiyonlar Ligi Ön Eleme Turlarında Nasıl Seri Başı Olur?

Çubuklular yarın Benfica ile Amsterdam yolundaki son 90 dakikaya çıkmaya hazırlanırken, bu sezonki eşsiz Avrupa performansımızı önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi'ne de taşıma dileğinde bulunarak, bu sezon Fenerbahçemiz ligi 2. bitirip Şampiyonlar Ligi'ne ön elemeden katılırsa ön elemede karşılaşacağı muhtemel rakiplerini derledik.

Not 1: UEFA Kulüpler Sıralaması ve muhtemel eşleşmeler için kaynak: http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/seedcl2013.html

Not 2: Rusya'da Anzhi ve Ukrayna'da Dnipro, kalan 4 haftada 7 puanlık farkları kapatamazlar öngörüsüyle aşağıdaki muhtemel rakiplere eklenmemiştir. Diğer ülkelerde de benzer durumdaki ve matematiksel olarak şansları daha da düşük olan bazı takımlar da liste dışıdır.

Not 3: Aşağıdaki muhtemel rakipler arasında bugün itibariyle UEFA Kulüpler Sıralamasında Fenerbahçe'den üstte olan takımlar ve sıralamaları şu şekilde:

4 Chelsea Eng 132.449
6 Arsenal Eng 113.449
9 Valencia Esp 102.605
12 Olympique Lyon Fra 95.80
14 AC Milan Ita 93.829
15 Schalke 04 Ger 84.78
16 Olympique Marseille Fra 78.80
18 CSKA Moscow Rus 77.766
21 Zenit St. Petersburg Rus 70.766
24 Tottenham Hotspur Eng 69.449
25 Dinamo Kiev Ukr 68.951
27 PSV Eindhoven Ned 64.945
29 Sporting Braga Por 62.733
30 Metalist Kharkiv Ukr 62.451
34 FC Basel Sui 59.785
39 Hamburger SV Ger 55.78
47 Fenerbahçe Tur 46.40

Fenerbahçe 3. ve 4. Ön Eleme Turları olmak üzere 2 ön eleme oynayacak.

3. Ön Eleme Turu Muhtemel Rakipleri:


Bu turda hesaplar bir sonraki tura göre nispeten daha kolay. 10 takım arasında en kötü ihtimalleri hesaba kattığımızda yukarıdaki sıralama oluşuyor. Yani, seri başları Dinamo Kiev / Metalist Kharkiv, Zenit / CSKA Moskova, Marsilya / Lyon, PSV ve Basel'in ardından Fenerbahçe seri başı olmayan takımların arasında puanı en yüksek olan takım durumunda oluyor ve dolayısıyla bu saydığım takımlar Fenerbahçe'nin muhtemel rakipleri oluyor.

Fenerbahçe, 3. Ön Eleme Turu'nda nasıl seri başı olur?
1- En kısa yol; Basel, 7 maç kala 3 puan önünde olduğu Grasshoppers'a geçilmeyip şampiyon olursa, Fenerbahçe bu turda seri başı oluyor.
2- Hollanda Ligi'nde bitime 2 hafta kala, 66-66-64 puanları olan PSV, Feyenoord ve Vitesse üçlüsünde PSV kalan 2 takımdan birine geçilirse Şampiyonlar Ligi'ne katılamıyor ve Fenerbahçe bu turda seri başı oluyor.
3- Fransa Ligi'nde bitime 4 hafta kala 64-60-58-57-57 puanları olan Marsilya, Lyon, St. Etienne, Lille ve Nice arasında Marsilya veya Lyon'dan biri kalan 3 takımdan birine geçilirse Fenerbahçe seri başı oluyor.

4. Ön Eleme Turu Muhtemel Rakipleri:

 

Şampiyonlar Ligi 3. Ön Eleme Turu'nu geçersek katılacağımız 4. Ön Eleme Turu'nda, 10 takım arasında en kötü ihtimalleri hesaba kattığımızda yukarıdaki sıralama oluşuyor. Yani, seri başları Chelsea / Arsenal / Tottenham, Milan, Schalke, Marsilya / Lyon ve Zenit / CSKA Moskova'nın dışında Dinamo Kiev / Metalist Kharkiv ve PSV de sıralamada Fenerbahçe'nin üstünde yer alıyor ve Fenerbahçe seri başı olmayan takımların arasında puanı en yüksek 3. takım durumunda oluyor. Dolayısıyla, Fenerbahçe'nin bu turda seri başı olması için, yukarıdaki takımlardan 3 tanesinin ya liglerinde geçilmesi, ya da 3. Ön Eleme Turu'nda elenmesi gerekiyor. 

Not: En kötü ihtimal demek yanlış olabilir; çünkü yukarıdaki sıralamada altımızda olan Sociedad ve Pacos Ferreira'nın liglerinde Valencia ve Braga'ya geçilmesi durumunda bu 2 takım da sıralamada Fenerbahçe'nin üstüne çıkıyor.

Fenerbahçe, 4. Ön Eleme Turu'nda nasıl seri başı olur?

"Fenerbahçe'nin bu turda seri başı olması için, yukarıdaki takımlardan 3 tanesinin ya liglerinde geçilmesi, ya da 3. Ön Eleme Turu'nda elenmesi gerekiyor" demiştik. Hangi şartlarda Fenerbahçe bu takımların önüne geçebiliyor, inceleyelim:

1- En düşük ihtimal bu olsa da, İngiltere Ligi'nde Everton bitime 3 maç kala, 5 puan farkı kapatıp Chelsea, Arsenal ve Tottenham'dan 2'sini geçer ve 4. olursa, Fenerbahçe'nin muhtemel İngiliz rakibi kalmıyor ve Everton sıralamada Fenerbahçe'nin gerisinde kalıyor. Aksi halde Chelsea, Arsenal ve Tottenham sıralamada Fenerbahçe'nin üstünde yer alıyor.
2-İtalya Ligi'nde bitime 4 hafta kala, Milan 1 puan önünde olduğu Fiorentina'ya geçilirse Şampiyonlar Ligi'ne katılamıyor ve Fiorentina sıralamada Fenerbahçe'nin altında olacak şekilde bu tura katılmaya hak kazanıyor. Aksi halde Milan sıralamada Fenerbahçe'nin üstünde yer alıyor.
3- Almanya Ligi'nde bitime 3 hafta kala, 49-46-45-44-44 puanları olan Schalke, Frankfurt, Freiburg, Gladbach ve Hamburg beşlisinde Schalke ve Hamburg dışındaki herhangi biri ligi diğerlerinden üstte bitirirse sıralamada Fenerbahçe'nin altında olacak şekilde bu tura katılmaya hak kazanıyor. Aksi halde Schalke veya Hamburg sıralamada Fenerbahçe'nin üstünde yer alıyor.
4- Fransa Ligi'ndeki durumu yukarıda 3. Tur için açıklamıştık. Eğer Marsilya / Lyon 3. Tur'da seri başı olurlarsa, o turda elenmeleri gerekecek.
5- Zenit / CSKA, 3. Ön Eleme Turu'nda elenecek.
6- Dinamo Kiev / Metalist Kharkiv, 3. Ön Eleme Turu'nda elenecek.
7- Hollanda Ligi'ndeki durumu yukarıda 3. Tur için açıklamıştık. Eğer PSV 3. Tur'da seri başı olursa, o turda elenmesi gerekecek.

Sonuç:

Fenerbahçe'nin 4. Ön Eleme Turu'nda seri başı olabilmesinin tek yolu, yukarıdaki 7 maddeden 3'ünün gerçekleşmesi. Bu arada İspanya Ligi'nde Sociedad'ın Valencia'ya, Portekiz Ligi'nde de Pacos'un Braga'ya geçilmemesi de gerekiyor, aksi halde yukarıdaki 7 ihtimalin 3'ünden değil 4 veya 5'inden iyi haber beklememiz gerekecek, ki ihtimal vermiyoruz.

Fenerbahçe'nin 3. Tur'da seri başı olamaması ve yukarıdaki seri başı takımlardan biriyle eşleşip elemesi, ve dolayısıyla 4. Tur'da seri başı olma şansını yükseltmesi de ihtimal dahilinde.

Görünen en muhtemel ve güzel yol ise; 
3. Tur için: Basel'in İsviçre Ligi şampiyonu olması ve Fenerbahçe'nin bu turda seri başı olması.
4. Tur için: Liglerinde Milan'ın Fiorentina'ya, PSV'nin Feyenoord veya Vitesse'ye (ya da Schalke'nin, Hamburg haricinde altındaki takımlara) geçilmesinin yanında Kiev/Kharkiv, Zenit/CSKA ve Marsilya/Lyon'dan birinin 3. Tur'da sürpriz bir şekilde elenmesi.

Devam eden liglerde durum netleştikçe bu yazı güncellenerek tekrar blogda paylaşılacaktır.

Hazırlayanlar: Cemil Can Coşkun (@cemilcanfb) ve Erdem Karaca (@_erdemkaraca)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder