5 Mayıs 2014

Panini Albümlerindeki Çubuklular

2014 FIFA Dünya Kupası yaklaşırken, koleksiyoncularının merakla beklediği geleneksel Panini çıkartma albümlerinin sonuncusu da raflardaki yerini aldı. Henüz Dünya Kupası kadroları netleşmedi; fakat muhtemel kadrolardan yola çıkılarak hazırlanan albümde birisi (Diego Lugano) eski olmak üzere toplam yedi çubuklu yer alıyor. Ben de 1970 Dünya Kupası'ndan bu yana çeşitli organizasyonlar için basılan bu albümleri Euro 96'dan bu yana (son birkaç albüm için hiç çıkartma almasam da) biriktiriyorum ve albümlerdeki eski-yeni Fenerbahçelileri görmek beni mutlu ediyor. Avrupa Futbol Şampiyonaları ve Dünya Kupaları dışında birçok yerel organizasyon için de Panini albümleri mevcut. Bir süredir bu albümleri inceleyerek, içlerinde bir dönem Fenerbahçe forması giymiş veya teknik direktörlük yapmış futbolcuların listesini, benim gibi hem Fenerbahçe hem de Panini albümü tutkunları için çıkardım.

Dünya Kupaları & Avrupa Futbol Şampiyonaları

2014
Şu an Fenerbahçe forması giyen Emmanuel Emenike, Dirk Kuyt, Pierre Webo, Bruno Alves ve Raul Meireles'in yanı sıra, kiralık olarak Norwich City'de oynayan Joseph Yobo ve bir dönem çubukluyu giymiş olan Diego Lugano da bu albümde yer alıyor (Kadrolar açıklandıktan sonra ekleme: Geçtiğimiz yıllarda çubuklu formayı giyen Reto Ziegler, albümde yer almamasına rağmen turnuvada forma giyecek):
 
         
              
  
2012
Euro 2012 kadrolarında 2011-12 sezonunda çubukluyu giymiş hiçbir futbolcu yer almazken, turnuva öncesi Fenerbahçe ile anlaşan Dirk Kuyt dahil, şu an Fenerbahçe forması giyen 4 futbolcu bu albümde yer alıyor (turnuvada yer alan Samuel Holmen albümde yok):

                     

 2010
2010 Dünya Kupası'nda Fenerbahçe'den sadece Diego Lugano yer alırken, farklı dönemlerde Fenerbahçe forması giyen 8 futbolcu da bu albümde yer alıyor (turnuvada yer alan Miroslav Stoch - turnuva öncesi Fenerbahçe ile anlaşmıştı - ve Reto Ziegler albümde yok):


2008
Milli takımımızın da katıldığı Euro 2008'de 6 çubuklu (Volkan Demirel, Semih Şentürk, Mehmet Aurelio, Tümer Metin, Colin Kazım Richards ve Uğur Boral) milli formayı giydi. Bunlardan Kazım ve Uğur Panini albümünde yer almazken, Gökhan Gönül kadroda yer almamasına rağmen Panini albümünde bulunuyor. Ayrıca farklı dönemlerde Fenerbahçe forması giyen 8 futbolcu bu albümde yer alırken, milli takım kadrosunda bulunmayan Gökhan Ünal'ın da bulunduğu albümde, turnuvada yer alan Robert Enke, Daniel Güiza, Mehmet Topal, Michal Kadlec, Dirk Kuyt ve Raul Meireles yok:

     

 2006
2006 Dünya Kupası'nda Fenerbahçe'den sadece Stephen Appiah yer alırken, farklı dönemlerde Fenerbahçe forması giyen 5 futbolcu da bu albümde yer alıyor:


 2004
Euro 2004 kadrolarında Fenerbahçe'den Pierre van Hooijdonk, Stjepan Tomas ve Ivailo Petkov yer alırken, farklı dönemlerde Fenerbahçe forması giyen Murat Yakın ve Milan Rapaic de bu albümde yer alıyor:


 2002
Milli takımımızın da katıldığı 2002 Dünya Kupası'nda 5 çubuklu (Rüştü Reçber, Ümit Özat, Fatih Akyel, Abdullah Ercan ve Milan Rapaic) yer aldı. Milan Rapaic Panini albümünde yer almazken, Ogün Temizkanoğlu kadroda yer almamasına rağmen Panini albümünde bulunuyor. Ayrıca turnuva sonrası Fenerbahçe formasını giymeye başlayan Ariel Ortega da dahil olmak üzere, farklı dönemlerde Fenerbahçe forması giyen 9 futbolcu bu albümde yer alırken, turnuvada yer alan Brian Steen Nielsen, Stjepan Tomas ve Emre Aşık ise albümde bulunmuyor:




2000
Milli takımımızın da katıldığı Euro 2000'de 5 çubuklu (Rüştü Reçber, Ogün Temizkanoğlu, Alpay Özalan, Abdullah Ercan ve Tayfun Korkut) yer aldı. Saffet Akbaş ve Engin İpekoğlu kadroda yer almamasına rağmen Panini albümünde bulunuyor. Ayrıca farklı dönemlerde Fenerbahçe forması giyen 11 futbolcu da bu albümde yer alırken, turnuvada yer alan Mateja Kezman ve Nicolas Anelka ise albümde bulunmuyor:


 1998
1998 Dünya Kupası'nda Fenerbahçe'den Jes Högh, John Moshoeu, Jay Jay Okocha ve Uche Okechukwu yer alırken, farklı dönemlerde Fenerbahçe forması giyen 6 futbolcu da bu albümde yer alıyor (turnuvada yer alan Pierre van Hooijdonk ve Miroslav Stevic albümde yok):



1996
Milli takımımızın da katıldığı Euro 96'da 4 çubuklu (Rüştü Reçber, Oğuz Çetin, Tayfun Korkut ve Jes Högh) yer aldı. Tayfun Korkut Panini albümünde yer almazken, Engin İpekoğlu ve Emre Aşık kadroda yer almamasına rağmen Panini albümünde bulunuyor. Ayrıca farklı dönemlerde Fenerbahçe forması giyen 9 futbolcu bu albümde yer alırken, İsviçre kadrosunda bulunmayan Murat Yakın'ın da bulunduğu albümde, turnuvada yer alan Faruk Yiğit ve Viorel Moldovan yok:




1994
1994 Dünya Kupası'nda Fenerbahçe'den sadece Uche Okechukwu yer alırken, ileride Fenerbahçe forması giyecek olan Emil Kostadinov ve Jay Jay Okocha da bu albümde yer alıyor (turnuvada yer alan Ariel Ortega, Kennet Andersson, Viorel Moldovan ve Vladimir Beschastnykh albümde yok):


1992
Euro 92'de hiçbir Fenerbahçeli futbolcu forma giymezken, ileride çubuklu formayı giyecek olan Kennet Andersson'un yanı sıra, turnuvada yer almayan Dzoni Novak ve Brian Steen Nielsen de Panini albümünde yer alıyor:


1990
1990 Dünya Kupası kadrolarında hiçbir Fenerbahçeli futbolcu yer almıyor.


1988
Euro 88'de hiçbir Fenerbahçeli futbolcu forma giymezken, ileride çubuklu formayı giyecek olan Ivan Vyshnevskyi, turnuvada yer almasına rağmen Panini albümünde bulunmuyor.


1986
1986 Dünya Kupası'nda hiçbir Fenerbahçeli futbolcu forma giymezken, ileride çubuklu formayı giyecek olan Toni Schumacher ve 2006-2008 yılları arası Fenerbahçe teknik direktörlüğü yapan Zico, Panini albümünde yer alıyor:

1984
Euro 84'te hiçbir Fenerbahçeli futbolcu forma giymezken, ileride çubuklu formayı giyecek olan Toni Schumacher ve turnuvada Yugoslavya'yı çalıştırmasının ardından Fenerbahçe teknik direktörlüğüne getirilen Todor Veselinovic, Panini albümünde yer alıyor:


1982
1982 Dünya Kupası'nda hiçbir Fenerbahçeli futbolcu forma giymezken, ileride çubuklu formayı giyecek olan Toni Schumacher ve 2006-2008 yılları arası Fenerbahçe teknik direktörlüğü yapan Zico, Panini albümünde yer alıyor:


1980
1980 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda hiçbir Fenerbahçeli futbolcu forma giymezken, ileride çubuklu formayı giyecek olan Toni Schumacher turnuvada yer almasına rağmen Panini albümünde (ilk Avrupa Futbol Şampiyonası albümü) bulunmuyor:

1978
1978 Dünya Kupası'nda hiçbir Fenerbahçeli futbolcu forma giymezken, 2006-2008 yılları arası Fenerbahçe teknik direktörlüğü yapan Zico, Panini albümünde yer alıyor:


1970 & 1974
1970 ve 1974 Dünya Kupası kadrolarında hiçbir Fenerbahçeli futbolcu yer almıyor.

 UEFA Şampiyonlar Ligi

2008-09 Sezonu


2007-08 Sezonu

Uluslararası turnuvalar için hazırlanan bu albümler dışında, bazı Avrupa kulüplerinin yer aldığı Euro Football 77 ve Euro Football 79 albümlerinde de çubuklu formaya rastlamak mümkün. Bu iki albümün yanı sıra, İngiltere ve İskoçya ligleri için hazırlanan ve birkaç Avrupa kulübünün de yer aldığı Football 90 adlı albümde de yine Fenerbahçe arması yer alıyor (Football 90 albümünde, ileride çubuklu formayı giyecek olan Dalian Atkinson da bulunmakta):

Euro Football 77


 Euro Football 79


 Football 90

 

Son olarak, Panini'nin 1996-97 Sezonu Türkiye 1. Futbol Ligi için hazırladığı ve benim de biriktirdiğim albümde yer alan Fenerbahçelileri burada paylaşmak istiyorum. Çıkartmalarını biriktirdiğim ve aşağıda paylaştığım albümde Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş sayfaları bomboş ve bu takımların çıkartmaları ya hiç basılmamış, ya da çok az basılmış diye tahmin ediyorum. Albümdeki Fenerbahçe sayfasının yanı sıra, çeşitli dönemlerde Fenerbahçe forması giymiş 29 futbolcunun da çıkartmaları (veya boş sayfaları) şu şekilde:




7 yorum:

  1. müthiş olmuş ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Euro 2016 albümü çıktığında 2015-16 sezonu transferlerinin de aralarında olduğu bir güncelleme yapacağım :)

      Sil
  2. Gerçekten mükemmel bir çalışma olmuş. Çok büyük bir zevkle okudum. Zaman nasıl geçti anlamadım bile. Emeğinize ve yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten mükemmel bir çalışma olmuş. Çok büyük bir zevkle okudum. Zaman nasıl geçti anlamadım bile. Emeğinize ve yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunları duymak çok güzel. İlginiz için teşekkür ederim.

      Sil
  4. Emeğinizi gerçekten tebrik etmek gerek. Çok güzel olmuş bende keyifle tek tek inceledim.

    YanıtlaSil